ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13Αποκάλυψη κεφάλαιο 13 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 - το κείμενο13:1,2 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ 7ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑΟ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ13:3 Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΠΛΗΓΗΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΗ ΠΛΗΓΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΕ13:11,12 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ13:11 ΑΡΝΙ Ή ΔΡΑΚΟΝΤΑΣ;13:13,14 ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ13:15 Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ13:16,17 ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ13:18 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ666, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ

666, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ

Η μόνη άλλη αναφορά στον αριθμό 666 στην Αγία Γραφή επιβεβαιώνει ότι αυτός είναι ο αριθμός της ανυπακοής. Ο βασιλιάς Σολομώντας θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους βασιλιάδες του Ισραήλ, η ανυπακοή του όμως προς τις εντολές του Θεού έθεσε το θεμέλιο για την καταστροφή του Ισραήλ. Στο Δευτερονόμιο κεφάλαιο 17, ο Θεός γνώριζε ότι ο λαός θα πει: “θα καταστήσω επάνω μου βασιλιά, όπως όλα τα έθνη που είναι ολόγυρά μου” (εδ. 14). Κάτι τέτοιο δεν ήταν το θέλημα του Θεού, αναγνωρίζοντας όμως ότι θα συνέβαινε, έδωσε μόνο τρεις εντολές στον βασιλιά και ο Σολομώντας παραβίασε και τις τρεις. “Δεν θα πληθύνει άλογα στον εαυτό του ούτε θα επαναφέρει τον λαό στην Αίγυπτο για να αυξήσει τα άλογα... Ούτε θα πληθύνει στον εαυτό του γυναίκες, για να μην αποπλανηθεί η καρδιά του· ούτε θα πληθύνει υπερβολικά το ασήμι και το χρυσάφι για τον εαυτό του” (εδ. 16,17). Αγνοώντας αυτές τις εντολές, “ο Σολομώντας συγκέντρωσε άμαξες, και 12.000 καβαλάρηδες... και στον Σολομώντα γινόταν εξαγωγή αλόγων από την Αίγυπτο” (Α΄ Βασιλέων 10:26,28). “Και ο βασιλιάς Σολομώντας αγάπησε πολλές ξένες γυναίκες... από τα έθνη, για τα οποία ο Κύριος είχε πει προς τους γιους Ισραήλ: Δεν θα μπείτε μέσα σ’ αυτά ούτε αυτά θα μπουν μέσα σε σας... και είχε 700 γυναίκες... όταν ο Σολομώντας γέρασε, οι γυναίκες του ξέκλιναν την καρδιά του πίσω από άλλους θεούς” (Α΄ Βασιλέων 11:1-4).

Πιο μεγάλη ίσως από το πάθος του για τα άλογα και τις γυναίκες ήταν η αγάπη του για τον χρυσό. Ο Σολομώντας συμμάχησε με τον Χειράμ, τον ειδωλολάτρη βασιλιά της Τύρου.[1] Έφτιαξε έναν στόλο πλοίων και ο Χειράμ παρείχε ναυτικούς, για να βοηθήσουν στην αποστολή του Σολομώντα για τη συλλογή πλούτου.[2] “Και το βάρος του χρυσαφιού που ερχόταν στον Σολομώντα κάθε χρόνο, ήταν 666 τάλαντα[3] χρυσάφι” (Α΄ Βασιλέων 10:14). Αναμφίβολα υπήρχε διακύμανση στην ποσότητα από χρόνο σε χρόνο, ο συγγραφέας όμως χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο αριθμό 666 ως μέτρο για τη μεγάλη συσσώρευση πλούτου του Σολομώντα. Ωστόσο, σε αντίθεση με το χρυσάφι που σύλλεξε ο πατέρας του Δαβίδ, για την οικοδόμηση του ναού του Θεού, ο Σολομώντας χρησιμοποίησε το χρυσάφι για να ενισχύσει τη δική του άμυνα και δόξα - για να φτιάξει ασπίδες, έναν θαυμάσιο θρόνο, σκεύη για ποτά και για να αγοράσει άλογα και άμαξες.[4] “Και ο βασιλιάς Σολομώντας μεγαλύνθηκε περισσότερο από όλους τους βασιλιάδες της γης σε πλούτο και σε σοφία. Και ολόκληρη η γη ζητούσε το πρόσωπο του Σολομώντα” (Α΄ Βασιλέων 10:23,24). Τα 666 τάλαντα χρυσού που συγκέντρωνε ο Σολομώντας ετησίως, συμβόλιζαν την περηφάνια και την αλαζονεία του και κυρίως την ανυπακοή του στις ρητές εντολές που ο Θεός είχε καθορίσει να τηρούν οι βασιλείς του Ισραήλ.

Συνεπώς, ο αριθμός του θηρίου 666, είναι ένα σύμβολο της εθελούσιας ανυπακοής, μια δήλωση του τύπου: “Εγώ θα κάνω ότι θέλω, άσχετα με το τι λέει ο Θεός”. Είναι “αριθμός ανθρώπου” , η “διακήρυξη της ανεξαρτησίας το ανθρώπου” και εκδηλώνεται με την απόρριψη της έβδομης ημέρας του Σαββάτου. Αντιπροσωπεύει τις προσπάθειες του ανθρώπου να εδραιώσει τη δική του τιμή και δόξα, να ενεργεί με το δικό του τρόπο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την παραβίαση του νόμου του Θεού. Αυτό το σύμβολο επαναστατικής ανεξαρτησίας είναι η επιτομή των σχεδίων, των σκοπών και της βασιλείας του Σατανά και είναι αλληλένδετο με το χάραγμα. “Το Χάραγμα του Θηρίου” αποτελεί την αποδοχή και την τίμηση της Κυριακής, του ψεύτικου Σαββάτου. “Ο Αριθμός του Θηρίου” 666, αποτελεί την απόρριψη της έβδομης ημέρας, του αληθινού Σαββάτου. Είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και οι δυο συμβολίζουν υποταγή στο θηρίο αντί στον Θεό. Με οικονομικές κυρώσεις και τελικά με την απειλή του θανάτου θα επιβληθεί η λατρεία της εικόνας του θηρίου. Αυτό θα είναι το αποκορύφωμα των προσπαθειών του Σατανά να επιβάλλει το δικό του σύστημα λατρείας και αποτελεί την κορύφωση του πρώτου μισού του βιβλίου της Αποκάλυψης.

Η κορύφωση του δεύτερου μισού της Αποκάλυψης είναι το κεφάλαιο 14, που παρουσιάζει “το Αρνίο... και μαζί του 144.000”, που αρνούνται να κλίνουν γόνυ υπό τις απειλές και τις πιέσεις του θηρίου και “φυλάττουν τις εντολές του Θεού και την πίστη του Ιησού” (Αποκάλυψη 14:1,12).



[1] Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο πραγματικός βασιλιάς της Τύρου είναι ο ίδιος ο Σατανάς (Ιεζεκιήλ 28:13-19).

[2] Α΄ Βασιλέων 9:11, 26-28.

[3] 666 τάλαντα ισοδυναμούν με 23 τόνους.

[4] Α΄ Βασιλέων 10:16-29.