ΚΕΦΑΛΑΙΟ 22Αποκάλυψη κεφάλαιο 22 | www.revelationofjesus.net 22:1,2 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ22:3-5 ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ22:6-15 ΕΡΧΟΜΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ22:16-21 ΕΛΑ!

22:3-5 ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

“Και δεν θα υπάρχει κανένα ανάθεμα πλέον· και ο θρόνος του Θεού και του Αρνίου θα είναι μέσα σ’ αυτή· και οι δούλοι Του θα τον λατρεύσουν. Και θα δουν το πρόσωπό Του, και το όνομά Του θα είναι επάνω στα μέτωπά τους” Αποκάλυψη 22:3,4.

Κανένας στη γη εκτός από τον Χριστό δεν έχει δει ποτέ το πρόσωπο του Θεού.[1] Ο Μωυσής, που είχε την πιο στενή σχέση μαζί Του, από οποιονδήποτε άνθρωπο που έζησε ποτέ, ήθελε να δει τη δόξα του Θεού. Ο Θεός του επέτρεψε να δει “τα νώτα” Του, αλλά του είπε: “Δεν μπορείς να δεις το πρόσωπό μου· επειδή, άνθρωπος δεν θα με δει, και θα ζήσει” (Έξοδος 33:18-23).

Εξαιτίας της αμαρτίας είναι αδύνατο να κοιτάξουμε τον Θεό. Η αγιότητα Του είναι ασυμβίβαστη με την αμαρτία. “Οι αμαρτίες σας έκρυψαν το πρόσωπό του από σας” (Ησαΐας 59:2). “Ο Θεός μας είναι φωτιά που κατατρώει” (Εβραίους 12:29). Ο απόστολος Παύλος περιέγραψε τον Θεό ως “Αυτόν που κατοικεί σε απρόσιτο φως, τον οποίο κανένας από τους ανθρώπους δεν είδε ούτε μπορεί να δει” (Α΄ Τιμόθεο 6:16). Για αυτό το λόγο, ο Θεός πάντα αποκαλύπτεται με έμμεσο τρόπο, ως “άγγελος του Κυρίου”[2] ή “Υιός του Θεού”[3] και το πιο σημαντικό απ’ όλα, ως Χριστός (“Όποιος είδε εμένα, είδε τον Πατέρα” Ιωάννην 14:9). “Ο Θεός... έλαμψε μέσα στις καρδιές μας, για φωτισμό της γνώσης της δόξας του Θεού διαμέσου του προσώπου του Ιησού Χριστού” (Β΄ Κορινθίους 4:6).

Ακόμη και η μερικώς αποκεκαλυμμένη δόξα του Θεού ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για εκείνους που Τον είδαν. Όταν “ο άγγελος του Κυρίου φάνηκε” στους γονείς του Σαμψών, ο Μανώε, ο πατέρας, “είπε στη γυναίκα του: Σίγουρα θα πεθάνουμε, επειδή είδαμε τον Θεό” (Κριτές 13:21,22). Ο Δανιήλ, βλέποντας ένα όραμα του Υιού του Θεού, είπε: “Δεν απέμεινε δύναμη μέσα μου· και η ζωτικότητά μου μεταστράφηκε μέσα μου σε μαρασμό... κι έβαλα το πρόσωπό μου προς τη γη, και έμεινα άφωνος... ούτε πνοή δεν έμεινε μέσα μου” (Δανιήλ 10:8,15,17). Όταν ο Παύλος είδε ένα όραμα του Χριστού στο δρόμο προς τη Δαμασκό, τυφλώθηκε και ήταν τόσο συγκλονισμένος, ώστε “ήταν τρεις ημέρες χωρίς να βλέπει· και δεν έφαγε ούτε ήπιε” (Πράξεις 9:8,9).

Σκοπός του Θεού δεν είναι οι άνθρωποι να έχουν μια τραυματική εμπειρία αντικρίζοντας την παρουσία Του και γι’ αυτό συνεχώς προσπαθεί να προετοιμάσει τα παιδιά Του για την πλήρη αποκάλυψη της δόξας Του. Αυτό γίνεται αποστέλλοντας το Άγιο Πνεύμα στην καρδιά μας, ώστε να οικειοποιηθούμε τον χαρακτήρα και την αγιότητά Του. Ο Θεός είπε μέσω του Ιεζεκιήλ: “Δεν θα κρύψω πλέον απ’ αυτούς το πρόσωπό μου· επειδή, ξέχυσα το πνεύμα μου επάνω στον οίκο Ισραήλ, λέει ο Κύριος ο Θεός” (Ιεζεκιήλ 39:29). Με την μετάνοια και την προσευχή, λαμβάνουμε τη δικαιοσύνη Του και αυτό μας προετοιμάζει να δούμε το πρόσωπό Του: “Θα δεηθεί στον Θεό, και θα τον ευνοήσει· και θα βλέπει το πρόσωπό Του με χαρά· και θα αποδώσει στον άνθρωπο τη δικαιοσύνη του” (Ιώβ 33:26).

Όλα αυτά μας προετοιμάζουν για την ημέρα που ο Θεός θα μας αποκαλυφθεί με πλήρη δόξα. Εκείνοι, που δεν έχουν επιτρέψει στον Θεό να τους προετοιμάσει κατάλληλα, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τη δόξα Του, θα καταστραφούν “με την επιφάνεια της παρουσίας Του” (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:8). “Σε σας, όμως, που φοβάστε το όνομά Μου, θα ανατείλει ο ήλιος της δικαιοσύνης, με θεραπεία στις φτερούγες του” (Μαλαχίας 4:2). Ο “ήλιος της δικαιοσύνης” θα γεμίζει όλη τη γη με λαμπερή δόξα: “Και νύχτα δεν θα υπάρχει εκεί· και δεν έχουν ανάγκη από λύχνο και φως του ήλιου, επειδή ο Κύριος ο Θεός τους φωτίζει· και θα βασιλεύσουν στους αιώνες των αιώνων” (Αποκάλυψη 22:5).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 22:6-15 ΕΡΧΟΜΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ



[1] Εξαίρεση είναι ο Αδάμ και η Εύα πριν την εμφάνιση της αμαρτίας. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι, όπως ο Ενώχ και ο Ηλίας, που έχουν αναληφθεί στον ουρανό και πιθανόν έχουν τα ίδια προνόμια που θα έχουμε και εμείς, όταν αναστηθούμε ή αρπαχθούμε.

[2] Κριτές 6:22, Γένεση 32:30.

[3] Δανιήλ 3:25.